Budgetering för dig som läser Ma 1a, b

En rätt ny sak i Matematik 2 är det som kallas budgetering och beräkningar i kursen matematik 2. Frågan är egentligen vad som menas att man skall kunna inom dessa områden i kursen.

Budget – Privatekonomi och Företag

Budgetering kan ju göras på en rad olika vis. För en privatperson handlar budgetering framförallt om att kunna ställa upp inkomster och utgifter på ett rimligt vis och se till att utgifterna inte överskrider inkomsterna i alltför hög grad.

För ett företag är budgetering en aning mer komplicerad process. Här gäller det inte bara att ha koll på inkomster och utgifter utan även hur man skall hantera vinst, skatter, bokföring och uttag av lön. Så vad skall man då kunna i matematik 2 från allt detta?

Budgetering och matematiska beräkningar

Eftersom i princip inga läromedel till kursen och definitivt inga nationella prov har genomförts ännu så är det ganska svårt att avgöra vad som skall ingå i detta. Några exempel på vad som skulle kunna ingå är:

  • Beräkna inkomster och utgifter på ett rimligt vis.
  • Första moms fram och baklänges
  • Kunna förstå exponentiella utvecklingar
  • Potensekvationer
  • Exponentialekvationer.

Man får helt enkelt fortsätta att fundera vidare på vad som skulle kunna bakas in i den här delen i väntan på bättre ledning från skolverket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *